Αθήνα, κόρη του ουρανού!

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της (Ἀθῆναι στα αρχαία ελληνικά και την καθαρεύουσα). Επίσης είναι η έδρα της Νομαρχίας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Βρίσκεται στη Στερεά (Κεντρική) Ελλάδα και αποτελεί οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της χώρας.

Η Αθήνα σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη αλλά και διάσημη, καθώς στην αρχαιότητα ήταν πανίσχυρη πόλη-κράτος και σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού. Θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης μαζί με τη Ρώμη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν – έστω και μερικώς - στο πέρασμα των αιώνων. Επίνειο της ιστορικής πόλης των Αθηνών είναι το λιμάνι του Πειραιά.

Το πολεοδομικό συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 412.000 στρεμμάτων καλύπτοντας το λεκανοπέδιο που περιβάλλεται από τα όρη Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό. Ο συνολικός πληθυσμός των Αθηνών αποτελεί σχεδόν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας και ανέρχεται, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σε 3.074.160. Το υψόμετρο στο κέντρο της πόλης υπολογίζεται σε 20 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Η ανεξέλεγκτη δόμηση έχει οδηγήσει στην καταστροφή όλων σχεδόν των ποταμών του λεκανοπεδίου Αττικής, οι οποίοι είτε εξαφανίστηκαν, είτε ρυπάνθηκαν ανεπανόρθωτα. Αυτή είναι και η αιτία των πλημμυρών που πλήττουν την Αθήνα κατά τις πολύ βροχερές μέρες.

Πρόκειται για μια αρκετά αστικοποιημένη πόλη, αρκετά ακριβή (η Αθήνα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες δέκα θέσεις των πιο ακριβών πόλεων της Ευρωζώνης), με όμορφα μικρά πάρκα, αλλά και πευκόφυτα δάση στα γύρω βουνά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα αναστροφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ενώ η μητροπολιτική φιλοσοφία ανάπτυξης φαίνεται να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία των λοιπών γνωστών μεγαλουπόλεων παγκοσμίως. Ωστόσο, χαρακτηριστική παραμένει η έλλειψη ουρανοξυστών, ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων και μεγάλων πάρκων.

Χάρτης: Αθήνα
Καιρός: Αθήνα
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Αθήνα

Χειρουργός ΩΡΛ - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Στρατιωτικό...
Λ. Κηφισίας 38, Έναντι ξεν. President, Γ' Συγκρότημα, 1ος όρ., Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11526, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΤΣΟΥΚΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡ.
Υπηρεσίες Παροχής Ασφαλείας – Φύλαξης Ακινήτων & Ιδιωτικής Π...
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 101, Αθήνα - Γκύζη, 11475, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
WORLD SECURITY
Ψυχολόγος - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια PgDip - Ε...
Ήλιδος 5, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11526, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Αθήνα, ΑΤΤΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22