Πόρτο Ράφτη… το λιμάνι της Μεσογαίας!

Ανατολικά του Μαρκοπούλου βρίσκεται η περιοχή του Πόρτο Ράφτη ή Λιμήν Μεσογαίας. Πρόκειται για έναν κόλπο με 3 νησάκια (Ράφτη, Ραφτοπούλα, Πράσο) και ακτές από την Ερωτοσπηλιά έως το Αυλάκι. Στο μεγαλύτερο νησάκι του Πόρτο Pάφτη  βρέθηκε αρχαίο κολοσσιαίο άγαλμα γυναίκας, που οι ντόπιοι αποκαλούσαν 'ο ράφτης'.  Aπο αυτό λέγεται ότι πήρε και το όνομά της η περιοχή, όπου έχουν ανακαλυφθεί και τάφοι Mυκηναϊκής Περιόδου.

Μια σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων δείχνει την ανθρώπινη παρουσία στον χώρο, τουλάχιστον από την εποχή της Πρώιμης Χαλκοκρατίας (2600-1800 π.Χ.). Η Νεκρόπολη (1400-1100 π.X.) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου, στον Αγιο Σπυρίδωνα. Oι αρχαιολόγοι ταυτίζουν την περιοχή με τον αρχαίο αττικό δήμο των Πρασιών. Aπό εδώ έφευγαν οι ιερές πομπές για τη Δήλο.

Σημαντικές εκκλησίες υπήρχαν και υπάρχουν στο Πόρτο Ράφτη: Ο Άγιος Σπυρίδωνας στις νότιες ακτές του όρους Περατή, ο Άγιος Νικόλαος στο καθαυτό λιμάνι του Πόρτο Ράφτη.  Ακόμη η  Αγία Μαρίνα, που το 1700 καταστρέφεται είτε από τα κύματα, είτε από τους πειρατές και ξαναχτίζεται στο 1750 στον απέναντι λοφίσκο. Στην περίοδο της Κατοχής μετατράπηκε από τους Ιταλούς σε πολυβολείο, με αποτέλεσμα ο ναός της Αγίας Μαρίνας να χτιστεί οριστικά το 1950,  στον χώρο όπου βρίσκεται έως σήμερα.  Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που στην πραγματικότητα πρόκειται για τον παλιότερο ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος μετονομάστηκε το 1975, σε Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Το Πόρτο Ράφτη σήμερα είναι γνωστό θέρετρο της Ανατολικής Αττικής, ενώ σε αυτό βρίσκεται η Δημοτική πλαζ (Aυλάκι). Είναι από τις περιοχές, μαζί με το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί, που γνώρισαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή το 2004. Στα όρια του δήμου Μαρκοπούλου που ανήκει, περιλαμβάνεται και ο ιστορικού ενδιαφέροντος τόπος της Βραυρώνας.

Χάρτης: Πόρτο Ράφτη
Καιρός: Πόρτο Ράφτη
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Πόρτο Ράφτη

Εισαγωγές Μηχανημάτων Μανικιούρ - Κλίβανοι - Υγρά Απολύμανση...
Ιθάκης 12, Πόρτο Ράφτη, 19003, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ROMILOS - ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Μοριακά Τεστ Covid 19 - Εξετάσεις Μικροβιολογικές Αιματολογι...
37ο χλμ. Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, Πόρτο Ράφτη, 19003, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
DIAGNOSIS - ΣΙΑΜΠΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Δικηγόρος L.L.M. - Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής - Προστασία...
38ο χλμ. Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, Εντός εμπορικού κέντρου Porto Center, 1ος όροφος, Πόρτο Ράφτη, 19003, ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΜΑΝΟΥΡΑΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Πόρτο Ράφτη, ΑΤΤΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9