Άμφισσα...ο Δελφικός ελαιώνας!

H Άμφισσα είναι η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας και της τέως επαρχίας Παρνασσίδας, με πληθυσμό 6.946 κατοίκους (απογραφή 2001). Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ελαιώνα της Άμφισσας, δηλαδή του αρχαίου Κρισαίου Πεδίου, στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας, ενώ ανατολικά της βρίσκεται ο Παρνασσός.  Διοικητικά η Άμφισσα είναι η έδρα του δήμου Αμφίσσης, ο οποίος έχει πληθυσμό 9.248 κατοίκους και στον οποίο ανήκουν τα χωριά Αγία Ευθυμία, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Δροσοχώρι, Ελαιώνας, Βίνιανη, Μοναστήρι, Προσήλιο και Σερνικάκι.

Η Άμφισσα είναι τοποθετημένη νότια της Λαμίας, βορειοδυτικά της Λιβαδειάς και των Δελφών, βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και ανατολικά του Λιδωρικίου. Το επίνειό της είναι η Ιτέα, η οποία απέχει 13 χιλιόμετρα και με την οποία η Άμφισσα συνδέεται οδικά.

Παλιότερα, οι κάτοικοι ασχολούνταν με επαγγέλματα όπως η βυρσοδεψεία, η κωδωνοποιία και η σχοινοποιία, για τα οποία η Άμφισσα ήταν γνωστή, ενώ σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι που ασχολούνται με αυτά.

Η Άμφισσα είναι πρώτη στην παραγωγή γάλατος κατσίκας, όμως το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς, αφού υπάρχει στην περιοχή έκταση με ελιές, η οποία ονομάζεται "Ελαιώνας της Άμφισσας", όπου παράγονται οι περίφημες "ελιές Αμφίσσης" και η οποία προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού Τοπίου.

Χάρτης: Άμφισσα
Καιρός: Άμφισσα
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Άμφισσα

Κτηνίατρος - Κτηνιατρική Κλινική - Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχο...
Κορδόνη Νικολάου 20, Άμφισσα, 33100, ΦΩΚΙΔΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΣΗΜΑΚΗΣ
Με Μεγάλη Πείρα & Εχεμύθεια Δημιουργούμε την Ασφάλειά σας
Γιδογιάννου Ι. 28, Άμφισσα, 33100, ΦΩΚΙΔΑΣ
Κατηγορίες:
SEGDITSAS TECH
Πριν η Ακοή Γίνει Ανάμνηση
Γάτου Ιωάννη 19, έναντι Εθνικής Τράπεζας, Άμφισσα, 33100, ΦΩΚΙΔΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΟΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Άμφισσα, ΦΩΚΙΔΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4