Αντίπαρος…σχεδόν ενωμένη ακόμη με την Πάρο!

Η Αντίπαρος είναι ένα μικρό βραχώδες νησί του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Κυκλάδων, το οποίο απέχει λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Πάρο, με το λιμένα της οποίας συνδέεται με μικρό τοπικό πορθμείο. Στην νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, ενώ το Δεσποτικό, ακατοίκητη νήσος στα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Η Κοινότητα Αντιπάρου ιδρύθηκε το 1914 και προήχθη σε Δήμο το 2010 με την εφαρμογή του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» και έχει έκταση 35 περίπου τ.χλμ. που συμπεριλαμβάνει τη νήσο της Αντιπάρου, το Δεσποτικό και το Στρογγυλό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1.037 μόνιμους κατοίκους. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία και λιγότερο στη γεωργία. Η Αντίπαρος είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά με τις λευκές κατοικίες, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις όμορφες μπουκαμβίλιες που ανθίζουν στις αυλές των σπιτιών. Αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο τα καλοκαίρια για Έλληνες και Ευρωπαίους επισκέπτες, αλλά και τόπο επένδυσης Αμερικανών παραθεριστών.

Ο κεντρικός οικισμός βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, απέναντι από την Πούντα της Πάρου με την οποία συνδέεται με φέρρυ. Το ιστορικό κέντρο εντοπίζεται στο ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου, το οποίο συνδέεται μέσα από το εμπορικό δρομάκι με το γραφικό πορθμείο στην παραλιακή. Γνωστές παραλίες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου είναι οι Ψαραλυκιές, ο Σιφνέϊκος γιαλός και η παραλία του camping.

Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν "Ωλίαρος".  Αργότερα το νησί ονομάστηκε "Αντίπαρος" καθώς βρίσκεται απέναντι από την Πάρο. Το πορθμείο της απέχει από το κεντρικό λιμάνι της Παροικιάς 4,8 ναυτικά μίλια. Παλαιότερα η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, ενώ πλέον χωρίζεται απ' αυτή με το Στενό της Αντιπάρου, γνωστό ως Αμφίγειο, πλάτους 500-1000 μ.

Η Αντίπαρος έχει ξηρό κλίμα με πολύ υγρασία. Τα άνθη που ευδοκιμούν στην περιοχή είναι κυρίως οι βουκαμβίλιες που στολίζουν τους κήπους των σπιτιών και των καταστημάτων.

Η νήσος της Αντιπάρου περιβάλλεται από πληθώρα μικρών ακατοίκητων νησιών με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το Κοιμητήρι, το Στρογγυλό, το Διπλό, τον Κάβουρα, το Ρευματονήσι, τον Κόκκινο και Μαύρο Τούρλο.

Χάρτης: Αντίπαρος
Καιρός: Αντίπαρος
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Αντίπαρος

Σιδηρικά - Ηλεκτρονικά & Ηλεκτρικά Εργαλεία – Στεγανωτικά Υλ...
Μεσαριά, Θήρα, 84700, ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Κατηγορίες:
ΦΥΤΡΟΣ Ν. Α.Ε.
Σύγχρονα Φροντιστήρια Αγγλικών – Γαλλικών – Γερμανικών – Ιτα...
Παπανδρέου Ανδρέα & Γεωργίου Πετρίτσα, Σύρος, 84100, ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Κατηγορίες:
SO EASY WINNET - ΣΥΡΟΣ
Ηλεκτρονικό Κατάστημα Προϊόντων Δημόσιας Υγείας - Μικροβιοκτ...
Καποδιστρίου 4, Τήνος, 84200, ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Κατηγορίες:
E-PESTCONTROL.GR - ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Αντίπαρος, ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σελίδα:
1 2