Διαβατά… και για μερικούς αδιάβατα!

Τα Διαβατά  είναι οικισμός του νομού Θεσσαλονίκης,  (8 χλμ. ΒΔ της πόλης της Θεσσαλονίκης).  Δοιηκητικά ανήκει στον Δήμο Εχεδώρου και έχει 8.423 κατοίκους  σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Το 1926 η "Επιτροπεία Τοπωνυμιών της Ελλάδος" προσέδωσε την ονομασία Διαβατά, στο τούρκικο τσιφλίκι Ντούντουλαρ, που βρισκόταν στο 7ο χιλιόμετρο της αμαξιτής οδού Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών.

Η ονομασία "Διαβατά" οφείλεται στη νευραλγική συγκοινωνιακή θέση του οικισμού, αφού από εκεί διέβαινε ο οδικός άξονας που ένωνε την Θεσσαλονίκη με την δυτική και νότια Ελλάδα.

Το 1918 το Ντούντουλαρ υπάχθηκε διοικητικά στην κοινότητα Νεοχωρούδας από την οποία αποσπάστηκε το 1926 και μαζί με το Αραπλί, συναπετέλεσαν την κοινότητα Αραπλί. 

Τα Διαβατά έγιναν αυτόνομη κοινότητα το 1950. Το 1930 οι κάτοικοι των Διαβατών ανέρχονταν σε 606, ενώ κατά την απογραφή του 1940, ο οικισμός αριθμούσε 779 κατοίκους.  Μετά την μικρασιατική καταστροφή στο Ντούντουλαρ εγκαταστάθηκαν αρκετές οικογένειες Μικρασιατών, καθώς και οικογένειες Αρμενοφώνων Καυκασίων, που αριθμούσαν συνολικά 562 άτομα.

Στα Διαβατά βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών.

Χάρτης: Διαβατά

Ειδικές Καταχωρίσεις : Διαβατά

Νευρολόγος - τ. Διευθύντρια - Consultant στο Λονδίνο, Νόσος ...
Ελ. Βενιζέλου 12, Διαβατά, 57008, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΚΑΛΛΙΟΛΙΑ ΡΑΝΙΑ
Επεξεργασία Μετάλλων
Παλαιά Συμμαχική Οδός Διαβατών - Νεοχωρούδας, Διαβατά, 57008, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Καθημερινά Δρομολόγια Από & Προς Χαλκιδική
Ναυαρίνου, Διαβατά, 57008, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΣΚΟΥΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Διαβατά, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5