Διδυμότειχο…. των διπλών τειχών η πόλη!

Το Διδυμότειχο είναι κωμόπολη της Δυτικής Θράκης με 8.500 κατοίκους περίπου και είναι έδρα της ομώνυμης επαρχίας του νομού Έβρου. Βρίσκεται σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη και 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Το Διδυμότειχο είναι παλιά βυζαντινή πόλη και το όνομά της το πήρε από τα διπλά τείχη της. Το Τέμενος Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α') στην πλατεία της πόλης, θεωρείται ένα από πιο μεγαλόπρεπα οθωμανικά τεμένη στην Ευρώπη και εγκαινιάστηκε το 1420.

Το Διδυμότειχο είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου. Ο Έβρος, φυσικό σύνορο της χώρας με την Τουρκία, ορίζει την πόλη ανατολικά και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 χλμ., ενώ ο Ερυθροπόταμος σχηματίζει τα δυτικά και νότια όριά της. Η εύφορη λωρίδα του ποταμού Έβρου και η λεκάνη του Ερυθροπόταμου, εμφανίζουν εδάφη υψηλής παραγωγικότητας και φιλοξενούν το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας του πληθυσμού.

Στην παλαιότερη ιστορία του τόπου αναφέρεται η Πλωτινόπολη, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη του Διδυμότειχου, σε έναν λόφο που σήμερα ονομάζεται Αγία Πέτρα. 

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής αποτελεί η Χρυσή Προτομή, το μέγεθος της οποίας είναι κατά τι μικρότερο του κανονικού, συνολικού ύψους 26cm. Πρόκειται για ένα έργο σφυρήλατο, από χρυσό και βάρους περίπου 1kg. Η προτομή αυτή απεικονίζει τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο (191-221 μ.Χ.) και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής. Το 2009 ήρθε στο φως  ρωμαϊκό ψηφιδωτό με μυθολογικές παραστάσεις με τον Απόλλωνα, τη Μούσα, ερωτιδείς πάνω σε δελφίνια, αλλά και εικόνες πτηνών. Το ψηφιδωτό χρονολογείται από το β' μισό του 2ου και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Στο Διδυμότειχο βρίσκονται επίσης δύο σημαντικά φυσικά σπήλαια: Το σπήλαιο της ακρόπολης ή «Καγιάλι», που έχει είσοδο στη δυτική πλευρά του λόφου της ακρόπολης και το σπήλαιο Βούβα, που βρίσκεται ανάμεσα στο Διδυμότειχο και στο χωριό Κουφόβουνο, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες μεγάλων διαστάσεων.

Χάρτης: Διδυμότειχο
Καιρός: Διδυμότειχο
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Διδυμότειχο

Πρότυπο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο - Αυθημερόν Μοριακή ...
Λεωνίδου 65, Διδυμότειχο, 68300, ΕΒΡΟΥ
Κατηγορίες:
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ  -ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΕ
Ορθοπεδικά Είδη - Ιατρικός Εξοπλισμός - Ενοικίαση Κρεβατιών ...
25ης Μαΐου 88-90, Διδυμότειχο, 68300, ΕΒΡΟΥ
Κατηγορίες:
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ
Κηδείες σε όλο τον Νομό - Γραφείο Τελετών - Μνημόσυνα - Στολ...
25ης Μαΐου 123, Διδυμότειχο, 68300, ΕΒΡΟΥ
Κατηγορίες:
ΜΠΕΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Διδυμότειχο, ΕΒΡΟΥ

Σελίδα:
1 2 3 4