Έδεσσα...των ποταμιών και των καταρρακτών!

Η Έδεσσα (παλαιότερα ονομαζόταν παράλληλα και Βοδενά), βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας. Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας  είναι 18.253, ενώ αυτός του διευρυμένου Δήμου ανέρχεται στους 25.619 κατοίκους (απογραφή 2001).

Στην πόλη υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο (ποτάμια και καταρράκτες), γι' αυτό και  οι ονομασίες της: Έδεσσα (wεδες στα φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό) και Βοδενά (voda στα σλάβικα είναι το νερό) έχουν την ίδια ρίζα. Το όνομα της πόλης  έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει "πύργος/πόλη μέσα στο νερό".

Οι σύγχρονες οικιστικές ανάγκες έχουν αλλάξει το τοπίο! Οι μικρές μονοκατοικίες  με τους ανθισμένους κήπους δίπλα στα ποταμάκια, έχουν δώσει τη θέση τους  σε πενταόροφες πολυκατοικίες. Ωστόσο, η Έδεσσα διατηρεί ακόμη γωνιές πρασίνου,  με σημαντικά πάρκα μέσα στο κέντρο και διασχίζεται πάντα από μικρά ποταμάκια,  που της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Η ανάπτυξη της πόλης βασίζεται σήμερα στον τριτογενή τομέα (δημόσιες υπηρεσίες και τουρισμό). Από το 2004, λειτουργεί στην Έδεσσα και πανεπιστημιακό τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την περίοδο 2004-2005 ανακατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Χάρτης: Έδεσσα
Καιρός: Έδεσσα
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Έδεσσα

Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Αρχελάου 4, Έδεσσα, 58200, ΠΕΛΛΑΣ
Κατηγορίες:
ΓΙΑΒΑΝΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
Ειδικός Νεφρολόγος
Λ. Φιλίππου 29, 1ος όροφος, Έδεσσα, 58200, ΠΕΛΛΑΣ
Κατηγορίες:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Πλήρης Οφθαλμολογικός Έλεγχος - Με...
Αριστοτέλους 4, Έδεσσα, 58200, ΠΕΛΛΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Έδεσσα, ΠΕΛΛΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6