Ελασσόνα…η Γιορτή της Φέτας είναι εδώ!

Η Ελασσόνα βρίσκεται στο Νομό Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Η Ελασσόνα είναι έδρα του Δήμου Ελασσόνας, ο οποίος περιλαμβάνει 52 οικισμούς με συνολικό μόνιμο πληθυσμό 37.264 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Είναι έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας στην επικράτεια της οποίας, εκτός από τον Δήμο Ελασσόνας, περιλαμβάνεται και η Δεσκάτη του Νομού Γρεβενών. Πολιούχος της Ελασσόνας είναι ο Άγιος Δημήτριος, η μνήμη του οποίου τιμάται πανηγυρικά την 26η Οκτωβρίου. 

Από 1/1/2011 ολόκληρη η πρώην Επαρχία Ελασσόνας μετατράπηκε σε έναν ενιαίο Δήμο, συγκροτώντας έτσι, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας.

H Ελασσόνα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο παρέχοντας πρόσβαση από την κεντρική στη βόρειο Ελλάδα, ενώνοντας οδικά τους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών.

Την Ελασσόνα διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός, ο οποίος συμβάλλει με τον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον Πηνειό, το πιο μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.

Το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Το καθολικό του μοναστηριού είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Η Μονή είναι χτισμένη στην θέση όπου βρισκότανε η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Αξιοθέατα είναι επίσης το παλιό τοξωτό γεφύρι στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας, τα εκθέματα του μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του μουσείου Εθνικής Αντίστασης, καθώς και η πανέμορφη διαδρομή στον δασικό δρόμο από την Ολυμπιώτισσα προς το Δρυμό.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην πόλη είναι τα "Ελευθέρια", όπου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912. Η πιο διάσημη εκδήλωση λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι η Γιορτή φέτας που διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και κάθε δύο χρόνια.

Χάρτης: Ελασσόνα

Ειδικές Καταχωρίσεις : Ελασσόνα

Εισαγωγές - Εμπόριο Ψυκτικών Μηχανημάτων & Ανταλλακτικών - ...
Αγιάς 43 & Σαράντα Μαρτύρων, Λάρισα, 41221, ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες:
CENTRAL COOL - ΒΛΑΧΟΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
Βιοτεχνία Φερετροποιίας Παραγγελίες Πανελλαδικά – Εμπορία Χο...
8ο χλμ. Παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης, Λάρισα, 41500, ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες:
ΦΕΡΕΤΡΟΠΟΙΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗΣ Σ. - ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗ Δ. Ο.Ε.
Επίσημος Τεχνικός & Εμπορικός Συνεργάτης NOVA - Ηλεκτρονικοί...
Ταγματάρχη Βελισσαρίου 73, Λάρισα, 41222, ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες:
SKYNET ΠΑΡΛΙΤΣΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΛΙΤΣΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Ελασσόνα, ΛΑΡΙΣΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5