Ελευθερούπολη…ή Πράβι για τους παλαιότερους!

Η Ελευθερούπολη είναι κωμόπολη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας. Είναι χτισμένη στο βόρειο σημείο της κοιλάδας του Μαρμαρά και έχει πληθυσμό 4.898 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η παλιά ονομασία της Ελευθερούπολης ήταν Πράβι.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ευρύτερη περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται η κωμόπολη, ήταν κατοικημένη από την ύστερη νεολιθική εποχή. Από εκεί περνούσε η αρχαία Κάτω Οδός, από όπου πέρασε ο Ξέρξης κατά την εκστρατεία του, ενώ από το Πράβι πέρασε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στην κατά τη Βόρεια Ελλάδα περιοδεία του.

Η μορφή που έχει σήμερα η κωμόπολη δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας, η δε απελευθέρωσή της έγινε το 1912. Το 1929 μετονομάσθηκε από Πράβι σε Ελευθερούπολη και τη νέα της ονομασία την οφείλει στην κατεστραμμένη από τους Τούρκους έδρα της αρχαίας επισκοπής Ελευθερουπόλεως.  Σήμερα η κωμόπολη αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Μητρόπολης, της μίας από τις δύο που υπάρχουν στο νομό Καβάλας.

Η Ελευθερούπολη αποτέλεσε έδρα της Κοινότητας Πραβίου που συστάθηκε το 1919, αρχικά υπαγόμενη στο Νομό Δράμας. Το 1924 υπήχθη στο Νομό Καβάλας και το 1929 μετονομάσθηκε από Πράβι, σε Ελευθερούπολη. Το 1946 η Κοινότητα Ελευθερουπόλεως αναγνωρίζεται σε Δήμο. Το 1999 με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας ο δήμος διευρύνθηκε με την προσάρτηση των μέχρι τότε κοινοτήτων Αμισιανών, Κηπίων, Χορτοκοπίου, Κοκκινοχώματος και Χρυσοκάτρου.

Ο δήμος Ελευθερούπολης καταργήθηκε το 2010 με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και η Ελευθερούπολη εντάχθηκε στον νέο δήμο Παγγαίου.

Χάρτης: Ελευθερούπολη

Ειδικές Καταχωρίσεις : Ελευθερούπολη

Αντιπροσωπείες – Διανομές - Εμπόριο Τροφίμων Ψύξης - Συντήρη...
Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, 64100, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
ΜΠΕΓΚΟΝΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ
Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός – Συστήματα & Υπηρεσίες Ασφαλείας
Νέα Καρυά, Χρυσούπολη, 64200, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
ERGO ELECTRICA
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις – Αυτοματισμοί – Πιστοποιητικά ...
Κομνηνών 1, Καβάλα, 65403, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
ELECTRO TEAM - ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Ελευθερούπολη, ΚΑΒΑΛΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4