Ιθάκη…του μακρινού Οδυσσέα!

Η Ιθάκη είναι το μικρότερο νησί των Επτανήσων - μετά τους Παξούς - και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης, με πληθυσμό 3.084 κατοίκους.

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 km. 

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία.

Το όνομα του Ιθάκη είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια, αν και κάποιες νεότερες μελέτες αμφισβητούν κατά πόσο η σημερινή Ιθάκη, ταυτίζεται με την Ομηρική. Η γενική εκτίμηση των ειδικών δέχεται την ταύτιση της σημερινής με την ομηρική Ιθάκη, εξηγώντας ότι οι διαφορές από την περιγραφόμενη τοπογραφία στην Οδύσσεια προέκυψαν είτε λόγω άγνοιας της τοπογραφίας του νησιού από τον ποιητή, είτε λόγω «ποιητικής αδείας».

Χάρτης: Ιθάκη

Ειδικές Καταχωρίσεις : Ιθάκη

Rent a Car - Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων σε Ελλάδα & σε Όλο τον ...
Δουρείου Ίππου, Ιθάκη, 28300, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
AVANCE
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις – Ηλεκτρολόγοι
Δουρείου Ίππου 1, Ιθάκη, 28300, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΤΣΙΝΤΗΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διακοπές Ιθάκη – Κεφαλλονιά - Όμορφο Σπίτι Στην Ιθάκη 60 Τετ...
Λεύκη, Ιθάκη, 28300, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
VILLA TRAMONTO
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Ιθάκη, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Σελίδα:
1 2