Κομοτηνή...μακρινή και κοντινή!

Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα) είναι  πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης και βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο νομό Ροδόπης. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδρα της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου και πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης.  Στην Κομοτηνή, επίσης, έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η πόλη είναι επίπεδη, χτισμένη μέσα στο Θρακικό κάμπο και στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης,  30 περίπου χλμ. οδικώς από τη θάλασσα.  Η ρυμοτομία της Κομοτηνής είναι ακανόνιστη και δαιδαλώδης, κυρίως στην παλιά πόλη, με εξαίρεση τις νέες συνοικίες που συνεχώς δημιουργούνται.

Αποτελεί σπουδαίο εμπορικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Θράκης και βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης.  Ο πληθυσμός της Κομοτηνής κατά την απογραφή του 2001, ήταν 52.659 κάτοικοι, αριθμός όμως που αυξάνεται σημαντικά, αν προστεθούν οι περίπου 16.000 φοιτητές πλέον, που  διαμένουν στην πόλη. Τον πληθυσμό της αποτελούν τόσο Χριστιανοί, όσο και Μουσουλμάνοι, που ζουν ειρηνικά μαζί.

Στο κέντρο της Κομοτηνής σώζεται μέρος του βυζαντινού φρουρίου, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με σημαντικότερο αξιοθέατο την παλιά αγορά. Σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη, ανακαλύφθηκαν οικισμοί και οχυρά της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής. Τα ευρήματα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο, που είναι το σημαντικότερο της Θράκης.

Κοντά στην Κομοτηνή βρίσκεται το περίφημο δάσος της Νυμφαίας, καθώς και το Camping του ΕΟΤ του Φαναρίου, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της Θράκης.

Χάρτης: Κομοτηνή

Ειδικές Καταχωρίσεις : Κομοτηνή

Λογοθεραπεία Κατ' Οίκον – Φωνοθεραπεία - Μαθησιακές Δυσκολίε...
Κομοτηνή, Κομοτηνή, , ΡΟΔΟΠΗΣ
Κατηγορίες:
ΤΑΣΑΚΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Παθολόγος
Πλ. Ειρήνης 12, Κομοτηνή, 69100, ΡΟΔΟΠΗΣ
Κατηγορίες:
ΝΙΚΕΛΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ
Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Θεραπεία με Laser – Οστεοπόρωση – ...
Βέμπο Σοφίας 17, Κομοτηνή, 69132, ΡΟΔΟΠΗΣ
Κατηγορίες:
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Κομοτηνή, ΡΟΔΟΠΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9