Κυπαρισσία…των πολλών κυπαρισσίων!

Η Κυπαρισσία είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, καθώς απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, επίσης γνωστό με το όνομα "Ψυχρό", έως τα νερά του Ιονίου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ο Δήμος έχει 8.648 κατοίκους εκ των οποίων οι 5.708 κατοικούν στην Κυπαρισσία. Τ' όνομά της, η Κυπαρισσία το οφείλει κατ' άλλους μεν στα πολλά κυπαρίσσια, που σαν δάση την περιτριγύριζαν στην αυγή της ιστορίας της, κατ' άλλους στον Κυπάρισσο.

Η ιστορία της Κυπαρισσίας είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου. Το ξεκίνημά της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν "Κυπαρισσίεντας" και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για τη στρατηγική θέση της πόλης ανά τους αιώνες. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχο θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής. Στην Κυπαρισσία ανακαλύφθηκαν τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό, υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.

Η Κυπαρισσία έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη - η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός - και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια κ.α. Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία.

Χάρτης: Κυπαρισσία
Καιρός: Κυπαρισσία
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Κυπαρισσία

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Καλαντζάκου Ν. 22, Κυπαρισσία, 24500, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες
Χριστιανουπόλεως 32, Κυπαρισσία, 24500, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
GLADIUS PESTCONTROL KAMMERJAEGER
Ψυχολόγος MSc PgPD
Μέλλιου 19, Κυπαρισσία, 24500, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΑ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Κυπαρισσία, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4