Μυτιλήνη...από τις αρχαιότερες πόλεις μας!

Η Μυτιλήνη είναι πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου.  Είναι πρωτεύουσα του νησιού, έδρα του νομού Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με πληθυσμό 27.247 κατοίκους (απογραφή 2001).

Απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους, με το φρούριό της να ξεχωρίζει από μακριά,  η Μυτιλήνη, μαγεύει τους επισκέπτες της από την πρώτη στιγμή. Aποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Eλλάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.χ. Μικρά ίχνη του λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού, βρίσκονται στην περιοχή "Επάνω Σκάλα".

Στη Mυτιλήνη έχουν την έδρα τους το Yπουργείο Aιγαίου, η Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου και το Πανεπιστήμιο Aιγαίου. Tα πολλά διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια της Μυτιλήνης στις συνοικίες Κιόσκι και Σουράδα, απεικονίζουν την ακμή που γνώρισε το νησί στα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεχωρίζουν ο Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντα, αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του, να δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης. Επίσης το καμπαναριό της Μητροπόλεως που είναι νεογοτθικού ρυθμού, το οποίο είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ρυθμού.

Το Κάστρο της πόλης εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό του χρώμα. Χτίστηκε επί Iουστινιανού, ενώ αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και κατά την τουρκοκρατία.  Aνάμεσα στα αξιοθέατα είναι και το Aρχαίο Θέατρο στον πευκόφυτο λόφο της Aγίας Kυριακής, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με μέση χωρητικότητα 15.000 άτομα και εξαιρετική ακουστική.

Πασίγνωστο είναι και το Mουσείο Θεοφίλου στη Μυτιλήνη, που περιλαμβάνει 86 πίνακες του Θεόφιλου. Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ως αυτοδίδακτος ζωγράφος, αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής του 2ου αιώνα.

Χάρτης: Μυτιλήνη
Καιρός: Μυτιλήνη
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Μυτιλήνη

Rent A Car με Εμπειρία Πάνω Από 25 Χρόνια
Κουντουριώτου 87, Μυτιλήνη, 81100, ΛΕΣΒΟΥ
Κατηγορίες:
ΨΩΜΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ - IGFA CAR
Από τη Μυτιλήνη σε Όλη την Ελλάδα
Καρά Τεπές, Μυτιλήνη, 81100, ΛΕΣΒΟΥ
Κατηγορίες:
ΕΦΑΜ Α.Ε.
Τεχνικό Γραφείο - Πολιτικοί Μηχανικοί
Καβέτσου 36, Μυτιλήνη, 81132, ΛΕΣΒΟΥ
Κατηγορίες:
GCH Construction
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Μυτιλήνη, ΛΕΣΒΟΥ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8