Πανόραμα…αλλά κυριολεκτικά!

Ο Δήμος Πανοράματος ανήκει στo Νομό Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Πανόραμα χωρίζεται στις Περιοχές: Άνω Πανόραμα (Παλαιό Πανόραμα), Νόμος 751 (Άγιος Παντελεήμων ή Κάτω Πανόραμα), Νέο Πανόραμα και Πλατανάκια.

Το Πανόραμα βρίσκεται ΒΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη και σε υψόμετρο 250 μέτρων. Εξαιτίας της θέσης της πόλης, αλλά και της φυσικής της ομορφιάς, θεωρείται μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας, που  απλώνεται μέσα σε δάσος, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.  Η πόλη του Πανοράματος έχει πληθυσμό 26.000 κατοίκους και αποτελεί οικιστική περιοχή μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων στην μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το Πανόραμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας κατοικούνταν τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα από μουσουλμάνους και το αρχικό του όνομα ήταν Αρσακλί ή Ακσακλί.Το νέο χωριό ιδρύθηκε το 1914 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών όπως αποφασίστηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης με πληθυσμούς από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη, ουσιαστικά συστάθηκε ο οικισμός, αν και η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Πλατανάκια των οκτώ βυζαντινών νερόμυλων και υδραυλικών κατασκευών, αποτελούν τυπικό "βιοτεχνικό συγκρότημα" και ένα πολύτιμο τεκμήριο για τη βιομηχανική αρχαιολογία.

Αρχικά η περιοχή ήταν παραθεριστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αργότερα  όμως  προτάθηκε η αλλαγή του ονόματος σε Πανόραμα, λόγω της εξέχουσας θέσης και αμφιθεατρικής θέας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Με τα χρόνια και συγκεκριμένα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και έπειτα, η κοινότητα άρχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης φτάνοντας το 2006 σε ένα πληθυσμό της τάξης των περίπου 20.000. κατοίκων! Σήμερα το Πανόραμα έχει ένα άρτια οργανωμένο δήμο, με νέες υπό ανέγερση εγκαταστάσεις.

Χάρτης: Πανόραμα

Ειδικές Καταχωρίσεις : Πανόραμα

ΚΔΑΠ – Διαβάζει Τα Μαθήματά Του - Μάθαινε Τη Φύση – Πειραματ...
Πανοράματος 72, 3ο χλμ. Πανοράματος - Θέρμης, Πανόραμα, 55236, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
AFTER SCHOOL PROJECT
Τα Πάντα για το Κατοικίδιό σας - 3 Καταστήματα στον Νομό Θεσ...
Κομνηνών 26 & Μ. Χρυσάνθου 1, Πανόραμα, 55236, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
PETNATURE
Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειακή Χειρουργική - Ανευρύσματα - Δ...
Πανόραμα, εντός κλινικής Αγίου Λουκά, Πανόραμα, 55236, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΚΑΡΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Πανόραμα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8