Πολύγυρος...το κέντρο της Χαλκιδικής!

Ο Πολύγυρος είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής και του ομώνυμου δήμου. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, του 2001, το πολεοδομικό συγκρότημα του Πολυγύρου έχει 6.232 κατοίκους, ενώ ο Καποδιστριακός Δήμος 10.721.

Ο Πολύγυρος είναι χτισμένος στις νότιες υπώρειες του Χολομώντα, σε μέσο υψόμετρο 550 μ. Στα βόρεια του Πολυγύρου απλώνονται πλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές που συγκροτούν ένα θαυμάσιο δάσος. Πάνω από τον Πολύγυρο δεσπόζει ένας εντυπωσιακός κωνικός λόφος, ο περίφημος Αη-Λιας, με το ομώνυμο ξωκλήσι στην κορυφή του. Στα νότια του Πολυγύρου χαμηλοί λόφοι, χαράδρες και ρέματα οδηγούν  σε εύφορες πλαγιές, στις οποίες απλώνεται ο τεράστιος ελαιώνας του Πολυγύρου και στα παράλια απλώνονται οι οικισμοί Καλυβών και Γερακινής.

Οι κάτοικοι του Πολυγύρου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Βασικότερα γεωργικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο και η χονδροελιά Χαλκιδικής, ενώ κυριαρχεί η εκτροφή αιγοπροβάτων. Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς ο Πολύγυρος, ως πρωτεύουσα νομού, φιλοξενεί τις νομαρχιακές υπηρεσίες, τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, το νοσοκομείο Χαλκιδικής και τα τοπικά ασφαλιστικά ταμεία.

Πολλές εκδοχές υπάρχουν σχετικά με την προέλευση του ονόματος Πολύγυρος. Υποστηρίχτηκε ότι προέρχεται απο τις πολλές "κλιτύες" των αλλεπάλληλων λόφων,  από το Πολύ-γερός λόγω του υγιεινού κλίματος, από το όνομα Πολύαρος (πιθανώς μεγαλοκτηματίας) που βρέθηκε σε εγχάρακτη επιγραφή ή τέλος, από το πολύ-ιερός τόπος, λόγω ενός μεγάλου ιερού που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο μετά από την καταστροφή και ερήμωση της Απολλωνίας της Χαλκιδικής, διατήρησε την αίγλη του.

Χάρτης: Πολύγυρος

Ειδικές Καταχωρίσεις : Πολύγυρος

Τοπογράφος - Μηχανικός
Τερτσέτη 8, Πολύγυρος, 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΜΑΓΔΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος – Αισθητική Δερματολογία
Κωνσταντινουπόλεως 18, Πολύγυρος, 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Net Metering – Φωτοβολταϊκά – Ηλεκτρικά Έργα – Ανεμογεννήτρι...
Φωκά Νικηφόρου 3, Πολύγυρος, 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ELECTRO SOLUTIONS - ΚΟΥΚΟΥΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Πολύγυρος, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4