Πρέβεζα...η αρχαία, αλλά και σύγχρονη πόλη!

Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης, πόλη και λιμένας της Ηπείρου. Κατά την απογραφή του 2001 στην πόλη της Πρέβεζας κατοικούσαν 16.321 κάτοικοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Πρέβεζας ήταν 19.605 κάτοικοι.  Από το έτος 2010 με τον Νόμο 3852/2010 "Καλλικράτης" ο Δήμος Πρέβεζας περιλαμβάνει πλέον τους τέως Δήμους Πρέβεζας, Δήμο Λούρου και Δήμο Ζαλόγγου. Άρα, στον κάθετο άξονα εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της χερσονήσου της Λασκάρας.

Η Πρέβεζα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βερενίκης, η οποία χτίστηκε από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο το 290 π.Χ. προς τιμήν της πεθεράς του Βερενίκης. Το όνομα Πρέβεζα αναφέρεται για πρώτη φορά στο «Χρονικό του Μορέως» στα 1292.

Στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές. Το 1490 την κατέλαβαν οι Ενετοί και  το 1699 την παρέδωσαν στους Τούρκους. Το 1797 κυριεύτηκε από τους Γάλλους και ένα χρόνο αργότερα από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Απελευθερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1912 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Η πόλη, χτισμένη στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου απέναντι από το ΄Ακτιο και κοντά στην αρχαία Νικόπολη, έχει ένα δικό της ιδιαίτερο, νησιώτικο χρώμα. Αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νομού. Η Πρέβεζα είναι μία σύγχρονη πόλη με όλες τις ανέσεις και με ραγδαία εξελισσόμενη τουριστική ανάπτυξη.  Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στο νομό είναι έντονη και πολλά συνέδρια και εκθέσεις γίνονται εδώ κάθε χρόνο. Στην Πρέβεζα έζησε και ο ποιητής Καρυωτάκης.  Τον Αύγουστο διοργανώνεται από το δήμο κάθε χρόνο η περίφημη «γιορτή σαρδέλας». Κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Χάρτης: Πρέβεζα
Καιρός: Πρέβεζα
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Πρέβεζα

Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος - Ιατρός ΑΠΘ
Λ. Ειρήνης 70, Πρέβεζα, 48100, ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Κατηγορίες:
ΜΠΑΚΟΛΑΣ Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Συστήματα Κουφωμάτων – Χονδρική & Λιανική Πώληση Κουφωμάτων ...
Αρχάγγελος, Πρέβεζα, 48100, ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Κατηγορίες:
NASISYSTEM - ΑΦΟΙ ΝΑΣΗ ΙΚΕ
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια
Πολυτεχνείου 15Β, πλησίον εφορίας, Πρέβεζα, 48100, ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Πρέβεζα, ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7