Σπάρτη...αν και αρχαία, πάντα νέα!

Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας.  Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του.  Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο. Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, ωραίες νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου, που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο. Επικοινωνεί όμως οδικά με την Καλαμάτα και την Τρίπολη, ενώ διαθέτει και μικρό αεροδρόμιο. Η Σπάρτη αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού και έχει ένα πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και μουσείο της ελιάς.

Η Σπάρτη, η πόλη που κατείχε τον κεντρικό δάκτυλο της Πελοποννήσου, υπήρξε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της. Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών – τουριστών, με προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο Γύθειο.

Χάρτης: Σπάρτη
Καιρός: Σπάρτη
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Σπάρτη

Οργάνωση Μνημοσύνων Κηδειών Από το 1978 με Ποιότητα Συνέπεια...
Όρθιας Αρτέμιδος 75, Σπάρτη, 24133, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ
Τοπογραφικά Τεχνικά Γραφεία - Πτυχιούχος Τοπογράφος Μηχανικό...
Λεωνίδου 30, Σπάρτη, 24133, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
24ωρο Κλειδαράς - Ξεκλείδωμα Πόρτας - Επισκευή & Άνοιγμα Πόρ...
Γυθείου 116, Σπάρτη, 24133, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Σπάρτη, ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7