Θάσος…τουρισμός και πρωτοϊστορία!

Η νήσος Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, αντίκρυ από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Διοικητικά η Θάσος υπάγεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στα όρια του νησιού εκτείνονται ο ομώνυμος δήμος και η ομώνυμη περιφερειακή ενότητα. Έδρα του νησιού είναι ο Λιμένας.

Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα, καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Έχει περίπου 14.000 κατοίκους.

Οι δραστηριότητες που ευνοούνται στη Θάσο περιλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι και το ψάρεμα, την πεζοπορία και την ορειβασία, το κυνήγι, καθώς και την παρατήρηση πουλιών.

Η Θάσος σε όλη της την έκταση έχει περίφημες ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, την Ψιλή Άμμο, το Αστρίς, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών, την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, το Νυστέρι και το Γλυκάδι και πολλές άλλες!

Ο αρχαιότερος οικισμός της Θάσου ανακαλύφτηκε το 1986 και ανασκάφτηκε το 1993-94.  Η πρωτοϊστορική περίοδος του νησιού αποκαλύφτηκε με ανασκαφές στην περιοχή της Ακρόπολης του Κάστριου. Στο φως ήλθε ο σημαντικότερος όλων των οικισμών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της εποχής εκείνης. Σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον σημερινό Ποτό, βρίσκονται σήμερα οι αρχαιολογικοί τόποι Ακρόπολις Κάστρι και οι νεκροπόλεις Κεντριά, Τσιγκανάδικα και Βρυσούδες.

Από την αρχαιότητα η Θάσος ήταν γνωστή για το πλούσιο υπέδαφός της σε σίδηρο, χρυσό και στο κατάλευκο μάρμαρό της. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η ετήσια παραγωγή πολύτιμου μετάλλου ανερχόταν στα 200 τάλαντα, που σήμερα ισοδυναμεί με 7,2 τόνους ασήμι. Νομισματοκοπεία υπήρχαν πιθανώς στην αρχαία πόλη της Θάσου, στη Νεάπολη (Καβάλα) και στην Περαία, τα οποία προφανώς κατατάσσονται στα αρχαιότερα νομισματοκοπεία του ελλαδικού χώρου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αποκάλυψαν άνω των 10.000 νομισμάτων που κόπηκαν στην Θάσο!

Χάρτης: Θάσος

Ειδικές Καταχωρίσεις : Θάσος

Χρυσή Αμμουδιά - Σκάλα Παναγίας - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα...
Σκάλα Παναγιάς, Χρυσή αμουδιά, Θάσος, 64004, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
LINA APARTMENTS – ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΟΛΥΜΝΙΑ
Εταιρεία Ενοικίασης Αυτοκινήτων – Μακροχρόνιες Μισθώσεις
Νέο Λιμάνι, Θάσος, 64004, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
DRIVE RENT A CAR
Χονδρική Πώληση Ιματίων - Εξοπλισμός Ιματισμού Ξενοδοχείων -...
Λιμένας Θάσου, Θάσος, 64004, ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατηγορίες:
INFINITY LINEN - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Θάσος, ΚΑΒΑΛΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4