Χαλκίδα... το «φαινόμενο» του Ευρίπου!

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Χαλκίδα  έχει πληθυσμό 55.264 κατοίκους.

Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, με το ένα κομμάτι της  Χαλκίδας να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα.

Στην ηπειρωτική πλευρά της - στον λόφο της Κανήθου - δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα, που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας, αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.

Η Χαλκίδα με τα δύο λιμάνια στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και Σικελία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της πόλης συναντώνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, αλλά ο πρώτος σημαντικός οικισμός της που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλισμα έγινε γύρω στο 3000 π.Χ. κατά την αρχή της Νεολιθικής Περιόδου.

Η πρώτη αυτή πόλη της Χαλκίδας θα ζήσει για μια χιλιετία και όπως προέκυψε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές - μαζί με την Ερέτρια - αποτελούσαν και αποτελούν  τις δύο σημαντικότερες πόλεις της Εύβοιας.

Χάρτης: Χαλκίδα

Ειδικές Καταχωρίσεις : Χαλκίδα

Αιματολογικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό - Ανοσολογικό - Προγ...
Λ. Χαϊνά 59-61, Χαλκίδα, 34100, ΕΥΒΟΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
Metaxas Safety - Ρούχα Εργασίας Πάσης Φύσεως – Ασφάλεια στην...
Μαργαρίτη Αντωνίου 163, Χαλκίδα, 34150, ΕΥΒΟΙΑΣ
Κατηγορίες:
METAXAS SAFETY - ΜΕΤΑΞΑΣ Ν. ΧΡΗΣΤΟΣ
Stretch Film - Τσέρκι Πλαστικό Πολυπροπυλενίου - Αυτοκόλλητε...
14ο χλμ. Π.Ε.Ο. Χαλκίδας - Σχηματαρίου, Καλοχώρι Παντείχι, Χαλκίδα, 34100, ΕΥΒΟΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ - TERRAPACK
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Χαλκίδα, ΕΥΒΟΙΑΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12