Μεγαλόπολη…η πόλη του λιγνίτη!

Η Μεγαλόπολη είναι πόλη της Αρκαδίας, έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα της τέως επαρχίας Μεγαλόπολης. Είναι χτισμένη στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 430 μέτρων. Στην περιοχή βρίσκονται μεγάλα αποθέματα λιγνίτη, τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα μετά της Πτολεμαΐδας.

Η Μεγαλόπολη χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη, δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη.  Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες.

Το 331 π.Χ. η Μεγαλόπολη πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους.  Εκεί, τον ίδιο χρόνο, συγκρούστηκαν οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους με τους Μακεδόνες και τους δικούς τους συμμάχους, που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν τη Μεγαλόπολη.  Οι Μακεδόνες κατάφεραν να νικήσουν, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα των Σπαρτιατών για ανασύσταση της ηγεμονίας τους. Στη μάχη σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σπάρτης, Άγις Γ΄. Τους Μακεδόνες διοικούσε ο Αντίπατρος.

Στην τουρκοκρατία κατοικείτο από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο, το οποίο ήταν και το Βυζαντινό της όνομα. Το σημερινό της όνομα δόθηκε μετά τον σχηματισμό του Ελληνικού κράτους.  Από το 1834 υπήρξε έδρα του δήμου και της επαρχίας Μεγαλόπολης. Τη δεκαετία του 1960 η ΔΕΗ ξεκίνησε την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή και κατασκευάστηκαν τα μεγάλα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν έως σήμερα.

Η σημερινή Μεγαλόπολη, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης, είναι πλέον μία σύγχρονη πόλη με 5.114 κατοίκους  σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Χάρτης: Μεγαλόπολη

Ειδικές Καταχωρίσεις : Μεγαλόπολη

Taxi - 24Ωρη Εξυπηρέτηση
Κουλούρα Δ. 36, Μεγαλόπολη, 22200, ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΤΑΞΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Γερανομεταφορές – Φορτοεκφορτώσεις - Καλάθι Εργασιών - Κλαρ...
Δήμητρος 20, Τρίπολη, 22132, ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΜΑΛΛΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ασφάλειες - Ασφαλιστικές Παροχές Υγείας - Σύνταξης - Αστικής...
Πάροδος Σούτσου Αλεξάνδρου, Τρίπολη, 22132, ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Κατηγορίες:
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Μεγαλόπολη, ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Σελίδα:
1 2 3