Ιωάννινα και Γιάννενα, του θρύλου και των παραδόσεων!

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με 70.203 κατοίκους (2001). Η επίσημη ονομασία του ΟΤΑ είναι Δήμος Ιωαννιτών και συμπεριλαμβάνει τα γειτονικά χωριά.  Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού, συνδέει οδικά τη δυτική με τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δύο νοσοκομεία. Το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη". Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 17 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν έδρα την Άρτα.

Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά.

Υπάρχουν επίσης έξι ιστορικά μοναστήρια: το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.).

Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14.400 τ.μ.  Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.

Χάρτης: Ιωάννινα
Καιρός: Ιωάννινα
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Ιωάννινα

Έλεγχος ΚΤΕΟ - Παρέχουμε Τη Δυνατότητα Παραλαβής Του Αυτοκιν...
Περιφερειακή Οδός - Κάτω Νεοχωρόπουλο, Ιωάννινα, 45500, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κατηγορίες:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μ. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
Κτηνιατρείο – Κλινική - Νοσηλεία Ζώων - Χειρουργείο Ζώων - Τ...
Απελευθέρωσης 2 & Κράψης, Βελισσάριο, Ιωάννινα, 45332, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κατηγορίες:
ΣΙΝΤΟΣ Χ. ΜΙΧΑΗΛ
Εμπόριο Ηλεκτρολογικού Υλικού – Φωτισμός – Λαμπτήρες – Ηλεκτ...
Γράμμου 51, Ιωάννινα, 45445, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κατηγορίες:
ΠΡΙΣΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Ιωάννινα, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12