Θεσσαλονίκη, η Νύμφη του Θερμαϊκού!

Η Θεσσαλονίκη ή Σαλονίκη, αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 790.824 κατοίκους (2011).

Η ίδρυση της πόλης συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στην ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου. Ο στρατηγός Κάσσανδρος για να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας, παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη, συνενώνοντας 26 πολίχνες γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο.

Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται από την πρόθεση της μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο προς τα ανατολικά, καθώς υπήρξε μια από τις υποψήφιες πόλεις που είχαν προταθεί ως αντικαταστάτριες της Ρώμης, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Παρά την μη επιλογή της ως πρωτεύουσα, αποκτά τον τίτλο της Συμβασιλεύουσας πόλης, κατά την Βυζαντινή Περίοδο.

Μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1432, παραμένει στην Οθωμανική αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Με την εκδίωξη των Εβραίων από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη αποκτά την δική της εβραϊκή κοινότητα. Η εγκατάσταση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξε την πόλη ως τη σημαντικότερη παγκόσμια εβραϊκή μητρόπολη, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον κορμό του Ελληνικού Κράτους το 1912,  ο πληθυσμός της πόλης παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές, με την μετακίνηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την αντικατάστασή του από προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική της αναδιοργάνωση, επιταχύνθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Χάρτης: Θεσσαλονίκη
Καιρός: Θεσσαλονίκη
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Θεσσαλονίκη

Φυσιοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής - Manual Therapy
Αλεξανδρείας 84, Θεσσαλονίκη - Ντεπώ, 54646, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
PHYSIOHEALTH - ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Αρωματοπωλείο – Αρώματα – Αιθέρια Έλαια – Εκχυλίσματα – Κρέμ...
Τσιμισκή 31, εντός στοάς, Θεσσαλονίκη, 54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλαστικός Χειρουργός
Μητροπόλεως 51, Θεσσαλονίκη, 54623, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατηγορίες:
ΑΚΤΣΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Θεσσαλονίκη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21