Ηράκλειο...η πρωτεύουσα πόλη!

Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει πληθυσμό 173.450 κατοίκους (απογραφή 2011). Κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Το Ηράκλειο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση αεροδρόμια της χώρας (αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης") και λιμάνι με μεγάλη κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Το Ηράκλειο βρίσκεται κοντά στο παλάτι της Κνωσού, που την περίοδο του μινωικού πολιτισμού είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην Κρήτη.

Η πόλη του Ηρακλείου κτίστηκε το 824, όταν οι Σαρακηνοί πειρατές κατέστησαν την πόλη ορμητήριο των πειρατικών τους δραστηριοτήτων. Το 961 οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην πόλη, έσφαξαν τους Σαρακηνούς, την λεηλάτησαν και την έκαψαν.  Την ξανάκτισαν και κράτησαν την κυριαρχία της για 243 χρόνια. Το 1204 η πόλη αγοράστηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι βελτίωσαν τις οχυρώσεις της πόλης χτίζοντας ένα τεράστιο τείχος (πάχους μέχρι 40μ σε ορισμένα σημεία), του οποίου το μεγαλύτερο μέρος σώζεται μέχρι και σήμερα. Το 1647 μ.Χ. ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους και εν τέλει έληξε με την κατάκτησή της. Η πόλη ελευθερώθηκε το 1898 και μπήκε στην Κρητική Πολιτεία το 1908, που με την σειρά της προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913. Κατά την απελευθέρωσή της η πόλη ονομάστηκε Ηράκλειο από τον Μινωικό οικισμό που υπήρχε στο σημείο, ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα. (Σύμφωνα με τα "Γεωγραφικά" του Στράβωνα "... έχει για επίνειο η Κνωσός το Ηράκλειο").

Aξίζει να επισκεφθείτε  το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Μάχης της Κρήτης και τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Το Ηράκλειο είναι η πατρίδα πολλών διάσημων Ελλήνων, όπως ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους αναγεννησιακούς ζωγράφους!

Χάρτης: Ηράκλειο
Καιρός: Ηράκλειο
5-ήμερη πρόβλεψη
Σήμερα
...
...
...
...
...

Ειδικές Καταχωρίσεις : Ηράκλειο

Διεθνείς Μεταφορές – Αεροπορικές – Οδικές - Θαλάσσιες Μεταφο...
Ευαγγελιστρίας 28, Ηράκλειο, 71303, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κατηγορίες:
ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - COSMOS INTERNATIONAL TRANSPORT SERVICES
Σίγουρα & Ξεκάθαρα
Μίνωος 18, Ηράκλειο, 71303, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κατηγορίες:
BIO CONTROL - ΓΚΙΑΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Απεντομώσεις - Απολυμάνσεις - Μυοκτονίες
Φιλίας 1, Ηράκλειο, 71307, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κατηγορίες:
APENTOMWSIS
 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις Ηράκλειο, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σελίδα:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14